Mitten av Juni och vinden var stilla.
Det var läge att kolla Vättern. Kosan gick mot Rödån för lite eftermiddagsfiske. Vättern låg helt blank. +19 i luften och kallt i vattnet. En del insekter i farten, och som kläckte. Ett fåtal Danica hade börjat kläcka. Återigen fick jag bevittna ett magiskt Vättern... men ingen Harr.
Ska man hitta Harr, så är det tur att det blir några vändor till Dalarna
Slutet av Juni, nu var det äntligen dags för en fyradagars Dalarnatur med maestro Olofsson. Tänk att vi lekt och umgåtts sen vi var små. Man får va glad att han orkar dras med en.
Dag 1) Malungsfors 36 Harrar, 1 Öring, 1 Id och 1 Stäm
Vi fiskade från 14tiden till 23.00. Det var sol och en svag vind. Inte så mycket insekter. Det blev mycket nötande. Mestadels utspridd fisk, och svårt att koda av. Korta vakperioder med en kulmen kl 22.00.
Johan hade knappt någon Harr under 25cm.
Stäm
Denna Harr hade två riktigt stora köttsår på vardera sida av ryggfenan.
Flugan sögs ned försiktigt i lugnvattnet. Gissa om stor förvåning när spöet kröktes ordentligt. Brukar ju mest stå småfisk där. Men iofs en och annan överraskning. Riktigt kul med denna Id.
Dag 2 Sälen - Fulan 23 Öringar och 14 Harrar
Solen var framme någon gång ibland men mest molnigt och mulet. Kom någon kort och lätt skur. Bra mycket bättre än vad prognosen visade. Det var återigen en dag med mycket nötande och inget gratis. Mycket stor andel öringar. Och detta har vi bevittnat förr på detta ställe. Det var annars jämnare tag mellan harren och öringen tidigare på dagen än framåt kvällen. På samma sätt som första dagen så var det korta vak- och huggperioder. Kanske till och med mer ofrekvent vakande. Ett här och ett där. Fisken stod utspridda och det gällde att fiska av alla ställen, och helst vid rätt tidpunkt. Vi grämde oss åt att de största fiskarna missade eller tappade vi. Riktigt fina öringar och Harrar som lurade oss. Vi fick bevittna en riktigt massiv och explosiv kläckning av forsslända, och då vakade det. Sen var det färdigkläckt, och tjockt med sländor på himlen. Vackert!
Dag 3 Malungsfors mot Herrgan 15 Harrar
Om det varit svårt och tjurigt de förra dagarna så var det inget mot denna dag. Mulet 18+ och här kom vinden åt mycket mer. Det var få insekter. Svårvadat på grund av djupt nära land, stora hala stenar och starka strömmar. Jag hade max fått ett par fiskar när jag gick längre uppströms och vadade genom strömmen. Hualigen vad djupt. Märklig känsla att nästa steg visade sig bli på 30 cm djup vid nacken. Där fanns en fin ström man kunde nå på andra sidan. Några spinnfiskare med kula och fluga/spinnare hade huserat i området, men troligtvis gett upp. I strömmen fick jag några stycken. Det började nu bli sent, och jag visste att jag skulle behöva vada genom det djupa vattnet. Då kom fisken igång. Just där, där vattnet var djupt men ganska flackt så började harren vaka efter små nattsländor. Nu gällde det att hänga med. Och några harrar till blev det. Men det var svårt i skymningen. Nästan lika svårt som att vada tillbaka utan att halka till. Mina harrar hamnade mellan 25-30cm och Johans 30-35cm.
Dag 4 Sälen och Hällaområdet 13 Harrar
Kommer man rätt här, så kan man ha enastående fiske. Med tanke på att det var väldigt få insekter, vind som kom åt och att vi inte hade så många timmars fiske på oss innan hemfärd. Ja, då hade vi en riktigt bra fisketur. Sporadiska vak och huggperioder, som verkade vara melodin för denna resa. Johan såg till att få resans största Harr på 37cm. Hoppas den är 38cm nu i höst.
Dessutom såg vi Örn. Väldigt trevlig syn.
Summering av Dalarnaresan:
Sedan 2010 har Johan och jag åkt upp till Dalarna varje år. Oftast två gånger. Områdena är så stora och varierade. Nej man blir aldrig mätt. Det är fortfarande så mycket att utforska. Dessutom vill man ju fiska sina favoritställen. Och tänk man lär sig alltid något nytt. Vädret var överlag mycket bättre än vad prognoserna visade. Men fisken hade nog inte helt kommit igång än. Strax innan vi kom upp hade älven höjts rejält för att sedan lagom gå ner riktigt lågt. Detta kan ju ha gjort att fisket var lite lynnigt. Men ihärdigt nötande, försöka koda av så gott det gick och med sländorna: Graylinghammer of justice, Hellbeast the destroyer, Elk hair caddis, Pitepuppan och Petermyran (Och för Olofsson räcker det tydligen med tre olika mönster.) så lyckades vi ändå få upp 104 fiskar (78 Harrar, 24 Öringar, 1 Id och 1 Stäm)
40-årsfirande vid idyllisk stuga vid Valdemarsvikskusten
Jag hade inte en susning om vart min kära hustru var på väg med oss. Vi kom fram till en jättemysig stuga på en klipphäll precis vid havets skärgård. Helt perfekt födelsedagsöveraskning. Här skulle det solas och badas och njutas. Och det gjorde vi för fullt. Mitt aningen torrflugeskadade huvud blickade gång på gång ut över havet, vid bryggan, klipporna... och jodå, det vakade ibland. Tänka sig att det även skulle bli fiske också. Jag som var så nära att packa ur utrustningen ur bilen innan vi åkte. De första två dagarna fiskade jag med nattsländor, griffiths gnath och annat smått. Det högg och Benlöja verkade vara det som fastnade på kroken. Detta gjorde att jag äntligen fått mina första fiskar från havet. dag tre, kunde jag inte motstå att börja fiska med nymf. Och då minsann hände det grejer. Det högg frenetiskt ett tag. Men då jag är så ovan vid nymffisket, och så inne på att visuellt se fisken hugga på en ytliggande fluga så var det svårt med tajmingen. Det klara vattnet och polaroidglasögon gjorde att jag kunde studera fiskens beteende efter flugan närmre land i alla fall. Synnerligen lärorikt. Abborren kunde jaga efter lugnt och stilla, och antingen nafsa något eller helt vika av. Nymfen blev extra intressant om man simulerade en kläckning (stiga mot ytan). Men var det för nära och för lodrätt så högg de inte, diagonal var metoden. De flesta fiskar fick jag alltså nära land. Troligtvis om jag hade kunnat se långt ut och studera nymfen på samma sätt som nära land så hade jag säkert kunnat tajma in för att få fler hugg och krokningar. Efter dag tre så hade jag fått många Mörtar och abborre. Mörten gick i stim, och det visade sig vara en trigger till att få dem att hugga. Kommande dagar var de mer utspridda och inte lika lätta att få till att hugga.
Isaac och Aaron i full gång
Solnedgång som bjöd på skådespel
Båttur över till Harstena
Harstena
Harstena
Lyckades få en Id
Mulet och regnigt . Men en Mört blev det
Fina vädret var tillbaka och Isaac tog sats
Hem och ladda batterierna någon dag... för Sälen
Yes, det var dags för Sälen igen. Johan hade precis varit uppe några dagar med sin familj, och haft bitvis kalasfiske, varpå det senare kunde vara tvärdött.
Vi kom upp ett och ett halvt dygn senare än vad vi tänkt, detta efter att stötdämparna gått av vid Mariestad. Så extranatt hos svärföräldrarna och hyrbil.
Det blev tre turer under familjesemestern.
Fulunäs 6/7
Tog ett morgonpass idag på 3h. Sol 13+ och vindstilla. Fiskade från bron Fulunäs och upp till planen. Insekterna tilltog mot slutet. En handfull fiskar på 3h. Slitsamt, svårt att knäcka någon kod. De få som högg, högg ordentligt förutom en som sög ned flugan.
Fiskade mig upp till lugnvattnet vid planen. Där stod 2 husbilar, tält och folk i omlopp. Fiskade på några vak (mest smått) sen åkte jag hem. Hoppades på en kvällstur men det regnade.Hellbeast the destroyer fast med brun kropp
Planen med campare till höger
Hällaområdet kl 17-19 växlande molnighet 14 Harrar
Prövade för mig ett nytt ställe. Trevliga platser, där möjligen lite fler djup hade varit att önska, särskilt vid blankytorna. Men fisk fanns det. Och med tanke på avsaknad av djup så var det inte någon Harr under 25cm. Tappade tre stora Harrar. Bra med Danica i farten och lite annat smått och gott. Vakande fisk.
Aningen för grunt. Men djupare upp mot strömmen, med mer fisk.
Passande korsord
Hällaområdet kl 06.00-09.00 Sol 10 Harrar
Jag ställde klockan och åkte till gårdagens plats för att utforska än mer. Lite trevande första biten. Och i ärlighetens namn så fiskade jag på ganska snabbt för att komma förbi de platser jag redan hade fiskat igår. Längre upp i systemet så både vakade det och högg det. Mycket trevligt trots tidig morgon. Fisken var aningen mindre i storlek än gårdagen. När klockan närmade sig 9 så insåg jag att nu kommer det dröja ett tag innan jag får lägga ut torrflugorna i Älven. Men i skrivandets stund så är det ganska nära.
Aningen mindre storlek denna morgon
Tio års solblekning har satt sina spår.
Sju turer till Vättern och en sväng till ån för att känna hur det känns att få fisk
Summering av dessa turer skulle vara att förhållandena har varit bra, ok med insekter (Danica, nattsländor, flygmyror m.m), få vak, där de flesta kan tillskrivas öring och annan fisk i 5cm-20cm-storlek. Visst, några vak skulle kunna vara större fisk. Men ingen av turerna har jag kunnat säga att där vakade en Harr. De få gånger jag har fått Harr de senaste åren så har det nästan alltid varit vakbild som visat sig genom att ryggfenan synts och/eller att fisken ätit regelbundet genom "betande". Nu är det oftast tal om mikrovak, sporadiskt och rätt var det är så hoppar en liten öring efter en nattslända. Det jag vill minnas från de första åren när jag flyttade till Jönköping och det fanns Harr, som var i farten. Så åt de både det som kläckte och det som landade på ytan. Min reflektion av de senaste åren är att de få vak man ser så är det när något stiger, eller kläcks på ytan. Jag tror inte att jag sett en fisk ta en Danica på flera år. Sensommaren och höstens primörer i form av skalbaggar, flygmyror, bärfisar, getingar etc ligger nästan alltid orörda på ytan. Annat var det förut.
Bitvis en hel del fågel som jagat Danica. Strax under 20+ i vattnet och mellan 20-25 i luften.
Rosenlund 19/7
Några enstaka sporadiska mikrovak
Kanotklubben 24/7
Inte ens ett litet mikrovak
En del insekter men ingen aktivitet
Kanotklubben 25/7
Kläckte än bättre än föregående dag. Både Danica och Nattsländor och lite smått. Tärnor och Fiskmås tog för sig av Danicorna. Men någon fisk syntes inte till.
Mulet, lite fuktigt. Detta brukar vara perfekt. Tänk om man kunde få se de där fina, försiktiga, aggresiva och tunga vaken där ute. Jag börjar nästan tro att jag inbillat mig det jag såg 2015 och ett par år efter vid andra platser.
Hökesån utanför mynningen 27/7
Aningen lite för stark vind. Men det fanns fina ytor. En del insekter men inte ett liv.
Åa hemmave 28/7 4 Öringar
Tog med Aaron ut en timme för lite fiske. Det högg allt några Öringar, och jag blev glatt överaska hur pigga och starka de var. Jag brukar ofta dra mig för att fiska under högsommaren om det är för varmt och för lågt vatten. Men det var bra fart på vattnet. Aaron hade tre hugg som tyvärr missades.
Och där ville Aaron åka hem
Kanotklubben 30/7 20.00-21.30
Vindstilla och goa förutsättningar. Danica, nattsländor, gul forsslända och mycket annat. Sporadiska microvak utanför kastavstånd. Verkade vara några fiskar som simmade i stim och efter något microvak så bröts ibland vattenytan av en torped till Öring som såg ut att hugga efter nattsländor. Öringarna som hoppade var 15-20cm och troligtvis var microvaken från dessa också.
Visingsö och Kanotklubben dag respektive kväll
Visingsö med svärföräldrarna och vi åkte runt och besökte många vackra platser. Det fanns alltså tid för en hel del vakspanande denna vindstilla dag. Tyvärr var det inget som bröt vattenytan.
Senare på kvällen blev det Kanotklubben igen. Helt perfekt på alla sätt. Men fortfarande bara små microvak och ytterst sporadiska.
Dunkehalla
Visingsö
Kanotklubben
Visingsö södra ände
Kanotklubben
Kanotklubben 1/8 14.45-16.10
Tog med pojkarna och flugspöet till Kanotklubben. 4m/s SV och något vågigt, men helt ok. Fåtal insekter och inte ett liv.
Skulle göra mycket för att få uppleva ett friskt Vättern med god fiskstatus. Harrar som patrullerar under träden och äter det som bjuds. Tänk vilket paradis. Nu är Vättern lite som en fin kyrka. Vacker fasad, men finns inte livet (Kristus) i kyrkan, då ger det inte så mycket.
Fortsättning följer... Färna på torrt? Stundande älvfiske
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar