3 juli 2023

2023 Ett halvår sen uppdatering

 Summering från 2022 och mål för 2023 - Och rekord på Öring

Elände att det ska vara så svårt för mig att uppdatera min blogg, och föra lite dagbok. Men mycket har hänt. Jag och familjen har köpt hus och flyttat. Så efter en ordentlig uttömning med att packa i och ur miljarder lådor, hamnade vi till slut på plats. Sen började fixandet med hus och trädgård. Tack och lov så var det mesta tipptopp invändigt. Men mycket energi har gått till detta och arbete.

Men nu är fisket igång... så mycket det går.


* Antal fisketurer: 98st (2021= 92st 2020 = 118st) 
* Turer med bara torrflugefiske: 98st
* Antal fångade fiskar:
     Öring: 142st (2020 = 433st)        
     Harr: 125 (2020 = 89st)
     Regnbåge: 6st (2020 = 8st)
     Mört: 6st
     Stäm: 1st
     Bäckröding: 2st

* Dalarna:  Johan och jag knåpade ihop 240 Harrar, 39 Öringar och 1 Stäm 2021

2022 fick vi ihop 104 fiskar på vårresan (78H, 24Ö, 1 Id och 1 stäm)
69 Harrar blev det under höstresan.

Uppsatta mål för 2022 var:

Köpa fiskrök (X)
Fler Dalarnaresor med Olofsson (-) Att få ihop 2 resor får man vara tacksam för.
Fiske längre norr eller in i norge. (-) 
Att snabbare föra in på bloggen. (-) Riktigt illa
Sänkt pris på dieseln (- och (x))
Att få till en positiv förändring för Vätterns Harr (- och x)
(Kramningen av rom som sportfiskarna gör är guld värt!! Dessvärre har antalet observerade harrar under leken 22 och 23 gått alarmerande bakåt. I höst ska revidering av planen för Vättervårdsförbundet bli klar. Vi jobbar hårt... och en del i motvind för att få till så bra texter som belyser harrens sårbara status. 

Önskemål för 2023

Det blir ju nästan lite märkligt att sitta så långt in på året och lägga upp mål. Kan ju bli snudd på efterkonstruktioner. Men jag ska försöka låta bli.

* Nytt fiskevatten
* Dalarnaresor
* Utforska någon ny plats i älvarna
* Drömmer fortfarande om att åka längre norr, eller in i Norge.


Början av året 2023

Kylan höll i sig ovanligt länge för att vara "det nya nu". Kändes på ett sett väldigt sunt. Samtidigt tog det extra på fiskeabstinensen. Att vara ute i mars brukar ju inte vara ovanligt. Men nu skulle det dröja till 30/4 då premiären ägde rum. Och extra kul att få ta premiären med Olofsson! 
Det blev ingen explosiv bäcksländekläckning med aggressiva vak. Vattennivån var hög, men på en bra nivå. Troligtvis hade fisken inte helt acklimatiserats. Men visst fanns det en del bäcksländor. Och visst vakade det. Vaken och huggen kunde vara tämligen utspridda. Så här tidigt på året brukar vi inte få fisk i eller nära hårdströmmen. Men även där tog vi några stycken. Varje år stöter man på något nytt. Vilket gör allt så spännande. Så gott att vara igång!

Jag undrar om man skulle kunna dela in årets första halva med fiske utefter blomningen i naturen? T.ex:

Vitsippefiske
Då de första vitsipporna kommer och solen ligger på, då finns möjligheten till en kläckning av bäcksländor och vakvillig storöring. 

Tulpanfiske
Denna tid överlappar mitten och slutet på Vitsippefisket. Nu börjar fler och fler arter av dagsländor göra sig hörda. Ibland kan känslan av mellanläge infinna sig. Alltså tiden mellan explosiv bäcksländeperiod och Danicans antågande. Jämnt läge med få toppar.

Liljekonvaljfiske
Nu bör de första Danicorna ha kommit igång, och förhoppningsvis är vattenflödet ok och vattnet fortfarande inte för varmt.

Lupinfiske
Ofta slutet av Danicaperioden. Fortfarande kan kläckningar förekomma. Trevliga forssländekläckningar är inte ovanliga. Nattsländorna blir allt vanligare. Kan bli lågt vatten nu, och varmare i vattnet. 



Lite från turerna hittills

Spaning efter harrlek och Sportfiskarnas projekt med återintroduktion av harr



Fjällprov tas och sändare sätts in. 
Jag hoppas verkligen detta projekt får fortsätta. En gnutta hopp inför framtiden.

En stillbild på en av filmerna jag gjorde från i år. Tänka sig att detta var från Dunkehallaån. 
Än har jag inte lagt ut någon film från årets lek.

Summering från årets lekinventering är att det återigen har minskat. Jag gick igenom den insamlade datan och gjorde en liten analys. 

Horribel data från årets harrlek

Det gjordes 234 inventeringar/besök vid de olika inventeringssträckorna. Det innebär att en bäck i regel har runt 2-3st sträckor. Dessutom ska tilläggas 23st besök vid bäckar som är utan sträckindelning. Av alla dessa besök, var det enbart vid dessa nedanstående tillfällen som lek observerades:

Hjoån: 1 lekande par då 6 individer sågs
Hökesån: 2 lekande par då 6 individer sågs
Hökesån: 1 lekande par
Hjoån: 1 lekande par
Hjoån: 1 lekande par
Dunkehallaån: 1 lekande par
Dunkehallaån 1 lekande par

Det har alltså enbart observerats 8 lekande par utefter Vättern, Vättern med sin omkrets på 135 km. Ni som cyklat Vätternrundan. När ni cyklat hela den sträckan, tänk, här har bara 8 par harrar lekt. Vättern har en area på 1900 km². Frågan är hur många harrar som föddes naturligt detta år. Självklart har lek missats och en och annan sjölekande harr har kanske fått avkomma. Läget är akut!!
Jag roade mig med att ta en skärmdump över södra Vättern. Ungefär vid A ligger Hökesån. Strax norr om (1) ligger Dunkehallaån. Sen lade jag ut markören vid Röttleån (B) för att markera de två närmst Dunkehallaån observerade harrlekarna. Problemet var att man aldrig såg någon lek vid Röttle. Från A-B är det ca 53km bilväg.

Skärmdump på Harr från årets lek i Dunkehallaån (förra året såg vi ingen lek. Magiskt att få se lek igen. När bestånden och leken dalar år för år så blir lätt det nya, det normala. 



30/4 premiär (Jag hade dock tagit ett par kortare turer i mitten av april, utan resultat)
Johan blev sedvanligt först med fisk



I väntan på vak. Och visst vakade det. Dock inte så frekvent. Våren var sen. Sländor i form av bäcksländor och annat smått fanns det en och annan av. Vattnet var i bra nivå. Fisken stod utspridda på olika ställen. Märkligt var att vi fick en del väldigt nära eller i den hårdare strömmen. Fisken så här års brukar mest stå i de lugnare partierna och gotta i sig bäcksländor. Jag avslutade turen något efter Johan. Vid homepool kastade jag mot ett vak, och fick den till slut... en Mört. Dags för hemfärd.



Början av Maj kom de första Öringarna vid Jönköping

Kul med Smolt

Jag upplever att flera bäckar har fått klarare vatten.

Fikadags med yngsta sonen


Aaron fiskar








Mitten av Maj med Johan. Fina kläckningar av forsslända. 

 Kändes som allt började komma igång. Men knappt någon Danica.











Magiskt


Kalvsjön






Vulgatan kläckte i korta perioder, så även Baetis och bäcksländor. Det var svårt att hitta kontinuerligt vakande fisk. Det blev några missade mothugg. Men sen hittade jag en Öring som gick och betade nära land, vid ett av mina favoritställen. En Vulgatakläckare funkade fint.


Mer å, bäckfiske och Personbästa - Öring på torrfluga


Chernobyl-poolen. Här går det en del fina öringar. Och ser man vak och lyckas kasta på dem, så ska man vara glad. Fisken gick upp och tog flugan, och gjorde an snabb rusning. Yes en liten öring i alla fall. Men nejdå, det var en mört. 


"Ett fåtal Danica spinners. En period med massor med forssländor. Chernobyl knappt inga vak. En mört på vak, som rusade. Inte mycket vid vassen poolen. 
lugna ytan uppanför ok. I strömmarna och och poolen ovan rekordpoolen ganska svårflirtat med få vak. Tog sällan forssländor i dun-stadiet.  
Galet vid oansenliga poolen mängder med öringar, och inte bara små. De tog mest små nattsländor, smått och någon forsslända. Men hellbeast funkade galant.
Vi har aldrig varit med om att fisken var så orädda trotts många hugg och drillande genom feeding frenzy zoonen. Sen gick vi till Poolen vid berget.
Lika galet, men började dö ut mer och mer. Sen dött. Lite fart på det vid home pool. Men började också avta. Johan hem. Jag kvar. Stendött. Sen vakade
och kläckte fors i strömmarna. Tjuriga till att hugga. Klockan mycket hem.
lågt vatten, svalt i ån. var är danicorna. +17 i luften sol. Ganska kallt om nätterna typ 5-9c."
Kommentarer från mina anteckningar 27/5


PB - Öring 2,2Kg

Nu var Danican igång. Men ändå väldigt sparsamt. 2016 har gjort mig bortskämd. Jag kastade över ett hett ställe. Eller ja, det såg hett ut. Aggressivt men ändå utan att visa sig allt för mycket så högg en fisk efter Danicakläckaren. Jag tror att både fisken och jag inte helt förstod vad som hände. Det liksom tog ett par sekunder innan fisken förstod att den var fast, och att jag skulle förstå att det här var en stor fisk. Öringen började vältra sig och snurra runt och skaka för att göra sig fri. Sen började första rusningen... och jag sprang efter. Jag tänkte att nu håller inte grejerna på mitt klass #-spö. Men jag kunde, lättare än vad jag trodde pressa Öringen till ett grunt ställe utan ström, för att landa fisken. Öringen mätte 57cm, ca 44cm omkrets kring den grövsta delen. Enligt Fulton hamnar då fisken på ca 2,2kg. Känns fortfarande smått overkligt. I strömmande vatten efter vild Öring hade jag tidigare rekord på 1,5kg, och då var det på spinnfiske.



31 cm






Undrar vad det är som orsakat skadan på sidan?

33cm




44cm 1,13kg.
Från att haft några dagar då vattnet varit invaderat med löja. Så var Öringarna nu på plats igen.

Kläckte och svärmade massor med forsslända


Öringarnas olika färgvariationer är fascinerande

Abborre på Elk Hair caddis. Enda fisken denna kväll. Resultatet var även att jag blev tvungen att åka en lång omväg hem pga traffik.



I denna lilla pool fik jag 8 öringar

Mothugg, spö och lina intrasslat högt upp i trädet... och här dinglar den lilla öringen

Längre nedströms stod fiskarna närmre nacken där det var lugnare. Men här stod de i hårdströmmen. Alltid lika intressant med djuren och naturens beteende. Lågt vatten men fortfarande bra temp i mitten av Juni. Men värmen skulle slå till.

Och då är det bra att pausa för lite fiske i Vättern istället. Perfekta förhållanden vid kanotklubben. En del insekter (inte så mycket som man skulle vilja) men inga vak.


2/7 Rödån 
Fiskade 3 timmar fram till strax innan 23. Perfekt på så många sätt. En del Danica kläckte. Men mest av de mindre nattsländorna. Första timmen var verkligen stendöd. Sen helt plötsligt kom ett stim med fisk som betade snabbt i en stor halvcirkel för att sedan upphöra. Allt på 5 minuter. Jag paddlade som en tok för att försöka genskjuta dem. Men jag kom inte helt i bra läge tyvärr. Fisken såg ut, från de som hoppade och visade sig ligga på ca 15-20cm i storlek. Tre vak under hela kvällen skulle kunna ha varit av större fisk. Dessutom hoppade en blank Öring på ca 1,5kg ett par gånger. Om det nu finns en spillra av Harr kvar i Vättern, så är min upplevelse att det mer stationära beteendet är borta, eller att de stationära är döda. De senaste årens få Harrfångster upplever jag ha kommit från ett mer nomadiskt beteende. Helt plötsligt på en plats jag fiskat dag efter dag utan något liv trots insekter så kan helt plötsligt nästa dag ett stim på 2-5 fiskar visa sig under kort tid, och sen är det över. Återigen hoppas jag mycket på sportfiskarnas kramning av rom och att sätta sändare i fisken och att det projektet får fortsätta. För den naturliga reproduktionen fungerar bevisligen inte. Mer måste också till, för att bekämpa hoten. predation och konkurrens av Kräfta, Pfas, Skarv, predation och konkurrens från övrig fisk och fågel blir troligtvis för mycket för Harren.  







Jag har fram till nu filmat en del. Men jag har inte hunnit redigera. Så det blir ett senare projekt. 
Just nu har det regnat i flera dagar över större delen av Sverige. Bra för naturen. Tydligen hade Älvfisket kring Dalarna varit segt under Midsommar. För varmt, lågt vatten och inga kläckningar att tala om. Nu får vi hoppas att vädret dock stabiliseras för nu närmar sig Dalarnaresan för Johan och mig.
































 


  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar